Grota Duruitoarea Veche se înscrie în lista celor mai vechi stațiuni protoumane datată cu cca. 300.000 î.e.n.
Ea se află la hotar cu România, într-o zonă cu potențial turistic înalt, dar este modest cunoscută, protejată și valorificată. De circa 60 ani grota are statut de monument arheologic, dar se află în stare deplorabilă. Masivul stâncos cu coloșii ciudați, parte din toltrele Prutului, creează o atmosferă preistorică în acest defileu adânc, ce pare conservat de milenii. Stâncile calcaroase înzestrate cu grote de mărimi diferite, bazinul de acumulare de circa 140 km2, vecinatatea cu rezervatiile naturale “O sută de movile” și “Pădurea Domnească”, punctul vamal Costești-Stînca, transformă această zona într-un loc perfect pentru turism și agrement.
Proiectul “Renașterea istoriei – includerea grotei Duruitoarea Veche în circuitul turistic European” are menirea, implicînd membrii comunității, să asigure conservarea, protejarea și interpretarea actuală a patrimoniului cultural de valoare internațională din Duruitoarea Veche prin:
- Realizarea cercetărilor non-invazive cu atragerea specialiștilor din România
- Organizarea școlilor de vară pentru 45 de persoane interesate de arheologie și paleontologie.
- Curățirea și conservarea sitului cu implicarea membrilor comunității.
- Amenajarea căilor de acces.
- Elaborarea și instalarea indicatoarelor pentru pietoni și 3 panouri publicitare.
- Amenajarea unei expoziții staționare privind omul preistoric în incinta muzeului local..
În perioada de vară au fost lansate lucrările de reparație a sediului pentru viitoarea expoziție. Necatînd la faptul, că se desfășoară lucrările în perioada caldă a anului circa 500 persoane au vizitat acest obiect turistic.
În colaborare cu cercetătorii Academiei de Științe al Republicii Moldova prof. Anatolie David și colaboratorii știintifici Viorica Pascari și Teodor Obada au fost realizate 3 ateliere de instruire și cercetare vizind grotele Duruitoarea Veche, Proscureni, Brînzeni și Buzdugeni cu participarea tinerilor, membrilor ONG și cadrelor didactice din raioanele Rîșcani, Florești, Balți și Drochia.
Proiectul, inițiat de AO „Moștenitorii’ în colaborare cu Consiliul raional Rîșcani și Primaria Costești, va fi finalizat în aprilie 2017.
Acest proiect este realizat în cadrul programului „CHOICE”- Patrimoniu cultural: Oportunitate pentru sporirea angajamentului civic” inițiat de Asociația Obștească Comitetul Național ICOM Moldova în parteneriat cu Asociația agențiilor pentru democrația locală ALDA (Franța), Asociația “EuroBelarus” (Vilnius, Lituania), Centrul Managementului Cultural (Lviv, Ucraina), Fundația Millenium (Erevan, Armenia) și Asociația “Centrul inovațiilor culturale” (Minsk, Belarus) din mijloacele Uniunii Europene în cadrul Programului Parteneriatului Estic.