„Conceptul şi rolul CEA în dezvoltarea locală” – consultări cu actorii comunitari

Sedinta MihaileniProiectul “Centre rurale pentru educaţia adulţilor (CEA) în raionul Rîşcani” a început cu un şir de consultări cu actorii comunitari cu genericul „Conceptul şi rolul CEA în dezvoltarea locală”. Astfel, în perioada 08-25 iunie 2015 activităţile date au fost promovate în 6 localităţi – s. Grinăuţi, or. Rîşcani, s. Singureni, s. Mihăileni, s. Horodişte, s. Recea. Scopul întîlnirilor a fost de a familiariza actorii comunitari cu conceptul învăţării pe tot parcursul vieţii, ca oportunitate pentru dezvoltarea potenţialului uman în localităţile rurale, precum şi rolul pe care poate să-l aibă biblioteca săteasă ca Centru pentru EA în dezvoltarea personală şi profesională a beneficiarilor bibliotecilor locale.

Sedinta HorodisteTotodată, în cadrul acestor consultări a fost analizată capacitatea comunităţii de a accepta/respinge schimbările sociale şi gradul de implicare a factorilor principali.

Participanţii au discutat despre serviciile de instruire/formare a adulţilor din diferite perspective, îndeosebi menţionînd că prioritare sunt domeniile axate pe crearea locurilor de munca şi creşterea bunăstării materiale a familiilor: educaţia antreprenorială, educaţia în domeniul meşteşugăritului. Participanţii la training sunt convinşi că aceasta va contribui la întoarcerea populaţiei apte de muncă din străinătate şi prosperarea comunităţii.

Sedinta SingureniDeasemenea, a fost subliniată importanţa educaţiei pentru sănătate, îndeosebi pentru categoriile social-vulnerabile (pensionari, familii monoparentale, familii tinere), La fel de captivantă şi utilă este şi explorarea domeniului educaţiei pentru dezvoltare personală (pentru femei şi casnice), educaţia familială.

Concluzia finală a şedinţelor consultative a fost următoarea: “Biblioteca sătească poate deveni organizator, coordonator, formator, mediator, negociator în organizarea serviciilor de instruire pentru adulţi, dar pentru aceasta ea are nevoie de susţinerea organelor APL, agenţilor economici şi Sedinta Riscaniinstituţiilor educaţionale şi culturale”.

 

 

 

 

 

Sedinta Recea

Lasă un comentariu